Цял античен град на мъртвите откриха в Египет

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Каменен саркофаг, част от откритията в Миня
Ивайло Красимиров

Египетски археолози откриха край Нил древен град на мъртвите с дузини саркофази и предмети на изкуството. Находката е направена в египетския град Миня (245 км южно от Кайро) и е датирана на повече от 2500 години.

Некрополът съдържа 40 каменни ковчези, около 1000 статуи и една златна маска, съобщи министърът на антиките на Египет Халед ал-Енани. Открити са още керамика, бижута и други древни предмети.

Разкопките са стартирали миналата година и са били подпомагани от германски археолози от Мюнхен и Хилдесхайм, пише Der Spiegel.

Учен обработва един от ковчезите в Миня

Учен обработва един от ковчезите в Миня

“Това е едва началото на ново откритие и ще се нуждаем от поне 5 години, за да завършим работата по некропола,” казва ал-Енани. Находката ще хвърли нова светлина върху живота в Древен Египет.

През изминалите месеци министерството на антиките на Египет презентира редица открития от древността. С това страната се надява да привлече отново туристите, така необходими за икономиката. С града на фараоните Луксор, пирамидите в Гиза при Кайро и други места по поречието на Нил Египет може да предложи невероятно културно наследство, още повече че към днешна дата в Кайро възниква най-големият археологически музей в света.

При разкопките край Миня са открити няколко погребални камери на жреци на египетския бог Тот, съобщи ръководителят на екипа археолози Мостафа Вазири (Mostafa Wasiri), който е и член на Върховния съвет по антиките, пред държавния вестник „Al-Ahram“. В египетската митология Тот е с глава на птица и е бог на Луната, а също и на учението и писмеността.

Един от откритите саркофази.

Един от откритите саркофази.

Един от гробовете принадлежи на върховен жрец с името Херза-Есей, чиято мумия е била открита. Тленните му останки са били украсени с бронз, гравиран с изображение на богинята Нут, която пази починалите.

В Египет многобройни експедиции търсят антични съкровища. В края на януари италиански екип археолози започна измервания в погребалната камера на Тутанкамон в Долината на кралете в Луксор. Радарните измервания на откритата през 1922 г. погребална камера на детето-фараон, живял през 1330 г. пр. Хр., трябва да отговорят на въпроса дали зад северната стена наистина има неоткрита досега стая, както предполагат някои учени.

Наскоро учени откриха и гроб на повече от 4000 години в близост до пирамидите, за който се предполага, че принадлежи на жрицата Хат Бет.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Археология

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори