Развити извънземни цивилизации са съществували

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова


Астрономите Адам Франк и Уудруф Съливан от Рочестърския и Вашингтонския университет през май са публикували статия в изданието Astrobiology.

Те изучавали въпроса: „Колко често в историята на Вселената еволюцията е водила до появата на същества с развити технологии““

В статия за New York Times Франк прави следния извод: „Ние не знаем съществуват ли днес развити извънземни цивилизации, но имаме достатъчно данни, че в историята на Космоса те са съществували.“

Астрономите стигнали до този извод, като преработили прочутото уравнение на Дрейк и добавили нови данни. Астрономът Франк Дрейк е съставил уравнението през 1961 година, за да изчисли вероятността от контакт с извънземен живот.

Дрейк е изучавал радиоастрономия в Харвард и е работил в Лабораторията за реактивно движение на НАСА. Той включил в уравнението броят на планетите във всяка система, подходяща за зараждане на разумен живот, и планетите, където има условия за живот.

Развитието на телескопите е увеличило нашите знания за екзопланетите (планети извън Слънчевата система). През април космическият апарат „Кеплер“ е отброил 1284 планети извън пределите на Слънчевата система.

„Три от седем величини в уравнението на Дрейк сега са известни. Ние знаем колко звезди се раждат всяка година. Знаем, че практически 100% от звездите имат планети. И ни е известно, че 20-25% от тези планети имат подходящи за живот условия. В резултат за първи път можем да кажем нещо определено за извънземните цивилизации“, пише Адам Франк.

За да изучат възможността за съществуване на извънземни цивилизации, Франк и Съливан включили във формулата временни фактори.

„В резултат ни останаха само три неизвестни, които обединихме в една биотехническа вероятност – възможността за зараждане на живот, появата на разумен живот и технически потенциал – пише Франк. – Вероятността, че ние не сме първата технологично развита цивилизация, е изключително висока.“

През 2013 година математиците от Единбургския университет заявиха, че извънземните може да са изпратили сонди на Земята.

Във въведението към изследването, публикувано в Международния журнал по астробиология, Арвън Николсън и Дънкан Форган пишат: „Стигнахме до извода, че флот от саморепликиращи се сонди е способен бързо да изследва галактиката и да потвърди парадокса на Ферми.“

Парадоксът на Ферми предполага висока вероятност от съществуването на извънземни цивилизации, независимо от отсъствието на признаци. Според Никълсън и Форган, вероятността от съществуване на извънземни цивилизации в миналото е много висока.

Учените се вдъхновили от апарата „Вояджър 1“, който след 40 000 години ще достигне звездата AC+79 3888. Изследователите допускат, че преди 40 000 години извънземна цивилизация е изпратила сонда към нашата планета, която може да стигне до Земята във всеки момент.

Уравнението на Дрейк:

N = R* x fp x ne x fl x fi x fc x L

R* – брой звезди в нашата галактика (оценят се на около 300 милиарда);

fp – каква част от звездите имат планетни системи (оценките са от 20 до 80%);

ne – брой планети за всяка звезда със планетна система, на които може да започне живот (оценките са от 0,5 до 6);

fl – на каква част от предходните планети ще протече еволюция (оценките са повече от 0% и по-малко или равно на 100%);

fi – на каква част от предходните планети животът ще еволюира до цивилизация (оценките са повече от 0% и по-малко или равно на 100%);

fc – на каква част от предходните планети цивилизацията ще достигне развитие до ниво радиокомуникация (оценките са от 5 до 25%);

L – каква част от цялото време за съществуване на планетата радиокомуникационна цивилизацията ще оцелее (оценките са трудни – напр. Земята, ако нашата цивилизация оцелее още 1 млрд. години, то този параметър ще е ~10%).

The Epoch Times

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Вселена

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори