Японски учени създадоха електронна кожа

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

В близко бъдеще т.нар. електронна кожа ще може не само да открива здравословни проблеми, но и да ги визуализира.

Изследователи от университета в Токио са разработили е-кожа, която може да измерва жизнените показатели, като сърдечен ритъм, кръвна захар, кръвно налягане и др. и да ги показва в реално време на дисплей на кожата.

Дизайнът съчетава микромрежа от електроди с набор от микро LED, които могат да извеждат основни изображения на ръката или на друго място по тялото.

Така лекарите, а и други хора ще разбират веднага ако пациентът има нужда от помощ – те просто трябва да погледнат ръката му (или другаде, където сензорът работи), за да получат представа какво не е наред.

Сензорът може да се свърже и със смартфон и да предаде информацията си и на облак, като я направи достъпна и от разстояние.

И досега имаше опити с подобни дисплеи на кожата, но те обикновено се разпадат бързо след излагане на въздух, както и при обичайните движения, разтягане и усукване на кожата. Новият датчик продължава да дава информация около седмица, без да предизвиква възпаление и е създаден чрез традиционните техники за производство на платки, което трябва да поддържа цената му ниска.

Създадената електронна кожа не е само теоретично упражнение. Компанията Dai Nippon Printing се надява да предложи е-кожа в рамките на следващите 3 години, като я направи по-надеждна, увеличи производството и подобри покритието й за по-големи повърхности.

Ако всичко върви добре, това откритие би било особено полезно за пациентите в домашни условия. Вместо да се налага да носят обемен апарат, който да следи състоянието им и да изисква внимателна проверка, те могат да излъчват здравословното си състояние към членове на семейството или към медицински лица и да продължат живота си сравнително по-лесно и безпрепятствено.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Иновации

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори