Животът на древния египтянин. Тежък труд, ранна смърт

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© Brooklyn Museum
Антония Михайлова

Стенни рисунки в древноегипетския град Ахетатон (съвременна Амарна) изобразява мир и изобилие. В двора се разхождат угоени волове. Складовете преливат от зърно и продукти. Музиканти галят слуха на фараона, похапващ месо.

Всъщност обикновените жители на новата столица, построена набързо по заповед на фараона еретик Ехнатон, живеели в същите несгоди, както и другите градове. Анализът на скелети, открити в гробище на обикновени хора, показал, че децата били недохранени и недоразвити, а възрастните се занимавали с изтощителен труд и често получавали травми.

И това е странно, казва авторът на изследването Джером Роуз от Арканзаския университет (САЩ), тъй като в столицата трябва да е имало достатъчно храна.

Около 1350 г. пр.н.е. Аменхотеп IV, съпруг на знаменитата Нефертити и вероятно баща на Тутанкамон, се отказал от египетските богове в полза на единствения Атон – незначително божество на слънчевия диск – и заповядал да го наричат Ехнатон. По негово нареждане на 322 км южно от съвременно Кайро сред голата пустиня бил построен нов град, в който Атон да властва еднолично.

Новата столица преживяла кратък разцвет, продължил общо 15 години – до смъртта на фараона еретик и свалянето на култа към Атон. От 20–30 хиляди жители на Ахетатон само 10% се отнасяли към елита, живели приживе в разкош, а след смъртта им полагани в богато украсени гробници. Останалите завършвали земния си път на южното гробище в плътно покрити гробове, отбелязани само с парче камък.

Повечето от хората били завити в рогозки, тъй като дървото струвало скъпо. Там няма и артефакти, нормални за по-богатите погребения. Но това не означава задължително, че тези хора са живели в крайна бедност. Това може да сочи за отказ от модата да се поставят ценни вещи в гробовете. Открити са само три мъниста с формата на хипопотами – вероятно женски или детски амулети.

Скелетите на египтяните, починали на възраст от 3 до 25 години, имат признаци на скорбут и рахит. Детските зъби носят ясни следи от недохранване. При децата над 8 години се забелязват признаци на сериозно изоставане в развитието, характерно не само за недохранването, но и за аномално високото ниво на физическа активност (костите са деформирани поради хипертрофия на мускулите).

Възрастните нямали лек живот – при над 75% от скелетите е открит артрит на ръцете и краката, а също и на гръбначния стълб – резултат от тежък труд.

Ахетатон е строен по правила, съществуващи само при управлението на Ехнатон – използвана е стандартен каменен блок, талатат, който тежал почти 70 кг. Смятало се, че това е нормален товар за един работник.

Андрю Чембърлейн от Масачузетския университет във Великобритания подчертава, че в находките няма нищо особено. Той не е участвал в изследването, но е изучавал скелети от Сакара – известен некропол близо до древния Мемфис – и забелязал същите травми и признаци на тежък труд.

Амарнският период в историята на Египет често се изобразява от историците преди всичко като разцвет на нетрадиционни стилове в изкуството и време на разкош. Но на обикновените хора не им е ставало по-леко от това.

Източник: National Geographic

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Синя луна

Коментари

  • Buy Zithromax Online Uk Kamagra Express Versand [url=http://viaonlineusa.com]online pharmacy[/url] Finasteride Uk Buy Propecia Keflex Increase Liver Enzymes

    MiguRormwago 21 октомври 2017 05:47 Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори