Американската сонда OSIRIS-REx ще докосне астероида Бену на 20 октомври

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Астероидът Бену
Ивайло Красимиров

След четиригодишно пътуване, роботизираният космически кораб на НАСА OSIRIS-REx ще слезе до обсипаната с камъни повърхност на астероида Бену на 20 октомври, докосвайки го за няколко секунди, за да събере проби от скали и прах, съобщи НАСА.

Учените се надяват, че мисията ще помогне да се задълбочи разбирането за това как са се формирали планетите и как е започнал животът. Мисията ще даде представа за астероидите, които биха могли да повлияят на Земята.

„Години на планиране и упорита работа от този екип се свеждат по същество до въвеждането на TAGSAM (Touch-And-Go механизъм за събиране на проби) в контакт с повърхността само за пет до 10 секунди“, каза Майк Моро, заместник- управител на проекта OSIRIS-REx.

НАСА е избрала място, наречено Nightingale, скалиста зона с диаметър 16 метра, за да може роботизираното рамо на космическия кораб да се опита да вземе проба, тъй като съдържа голямо количество фин зърнест материал.

Космическият кораб, с размерите на голям микробус, ще трябва да се докосне до площ с размерите на няколко места за паркиране, като се внимава да се избягват околните по-големи камъни.

Тъй като космическият кораб и Бену ще бъдат на около 334 милиона километра от Земята, ще са необходими около 18,5 минути, за да преминат сигналите между тях.

Това предотвратява командването на живо на полетни дейности, така че космическият кораб ще трябва да изпълнява последователността на действията си автономно.

Очаква се OSIRIS-REx да събере най-малко 57 грама скалист материал от Бену, за да ги върне на Земята. При успех, това ще бъде най-голямата проба от космоса след лунните проби донесени от програмата Apollo.

OSIRIS-REx трябва да достави полезния си товар на Земята на 24 септември 2023 г.

Тагове:
Категории на статиите:
Слънчева система

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори