Подарък от бащата на Клеопатра

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© A. Ćwiek
Антония Михайлова

При разкопки в Луксор полски археолози са открили къс от ленена тъкан, на който може да се прочете името Птолемей XII, съобщава Science&Scholarship in Poland.

Птолемей XII Авлет (което значи „флейтист“) далеч не е най-значителният от египетските владетели. Той се озовал на египетския престол в 80 г. пр.н.е. малко или много случайно, когато голяма част от другите претенденти били заклани и жителите на Александрия решили да направят фараон сина на един от предишните владетели от наложница.

В този момент той бил известен като Нот, от древногръцкото Νόθος, т.е. „незаконороден“. Разбира се, след качването му на престола официалното му име станало друго, а именно тържественото Теос Филопатор Филаделф, тоест „Отцелюбив, брато/сестро-любив Бог“.

Още едно било „Новия Дионис“, а в историята той е останал с прозвището Авлет, което значи „флейтист“. Птолемей XII, освен разпуснатия начин на живот, свирел на флейта и толкова се гордеел с това, че често устройвал състезания в двореца, където се съревновавал със съперници.

Той е интересен на първо място с това, че негова дъщеря е била прочутата царица Клеопатра.

Полските археолози очевидно не очаквали да открият нещо свързано с този владетел от I в. пр.н.е, тъй като разкопавали гробница на велможа. Но през VI век – вече през новата ера – на мястото на старинно гробище се заселили християнски отшелници, които очевидно използвали всички останали тук предмети.

Както обяснява археологът Анджей Чвиек (Andrzej Ćwiek), ленената тъкан била открита от тях в развалините на намирал се наблизо храм на богинята Хатор, и я взели за някакви свои нужди. На открития къс се виждат три колони йероглифи. Все още учените не са успели да разчетат целия текст, но името на Птолемей и богинята Изида се четат ясно.

Археолозите смятат, че Птолемей е принесъл в дар на храма велум – ленено покривало – заедно с други ритуални предмети.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Археология

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори