Бетелгейзе е по-малка и е по-близо до Земята от считаното досега

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Бетелгейзе
Ивайло Красимиров

Използвайки нови данни за наблюдение от Космическия измервател на слънчева маса и три различни техники за моделиране, астрономи са открили, че Бетелгейзе, червения супергигант в съзвездието Орион, има радиус от около 764 слънчеви радиуса, маса между 16,5 и 19 слънчеви маси и е на разстояние 548 светлинни години.

„Бетелгейзе отдавна привлича учените. Но напоследък се държи доста странно “, казва д-р Меридит Джойс, астроном от Изследователското училище по астрономия и астрофизика към Австралийския национален университет и Центъра за върхови постижения.

„Това обикновено е една от най-ярките звезди в небето, но наблюдаваме два случая на намаляване в яркостта на Бетелгейзе от края на 2019 г. досега. Това предизвика спекулации, че гигантът може да избухне. Но нашето проучване предлага различно обяснение.“
„Вече знаем, че първият случай на затъмняване се дължи на облак прах. Сега открихме, че второто по-малко събитие вероятно се дължи на пулсациите на звездата. „

Д-р Джойс и колегите й успяха да използват хидродинамично и сеизмично моделиране, за да научат повече за физиката, движеща пулсациите на Бетелгейзе и да получат по-ясна представа в каква фаза от живота си е този червен свръхгигант.

„Нашият анализ потвърди, че вълните под налягане – по същество звукови вълни – са причина за пулсацията на Бетелгейзе“, каза д-р Шинг-Чи Леунг, астроном от Института за теоретична физика „Уолтър Бърк“ в Калифорнийският технологичен институт.

„В момента изгаря хелият в сърцевината на звездата, което означава, че тя не е близо до експлозия“, каза д-р Джойс. „Може да очакваме около 100 000 години, преди да се случи експлозия.“

„Разкрихме също колко голям е Бетелгейзе и какво е разстоянието му от Земята“, добавя д-р Ласло Молнар, астроном от Обсерваторията Конколи.

„Действителният физически размер на Бетелгейзе беше малка загадка – по-ранни проучвания предполагаха, че той може да бъде по-голям от орбитата на Юпитер.

„Нашите резултати казват обаче, че Бетелгейзе се простира само до две трети от това, с радиус 764 пъти по-голям от радиуса на Слънцето.“

„След като получихме физическия размер на звездата, успяхме да определим разстоянието от Земята“, казва той. „Нашите резултати показват, че звездата е на 548 светлинни години от нас – с 25% по-близо от считаното досега.“

Добрата новина е, че Бетелгейзе все пак е твърде далеч от Земята, за да може евентуалната експлозия да има някакво въздействие върху нас.

„Все още е наистина голямо събитие, когато избухне супернова. А Бетелгейзе е най-близкият до нас кандидат. Това ни дава рядка възможност да проучим какво се случва с подобни звезди, преди да избухнат “, каза д-р Джойс.

Констатациите са публикувани в Astrophysical Journal.

Категории на статиите:
Вселена

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори