Биещото сърце на Плутон кара ветровете да духат на обратно

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© NASA/JHUAPL/SwRI
Ивайло Красимиров

В ледената атмосфера на Плутон ветровете духат както може би никъде другаде в Слънчевата система: обратно на посоката на въртене. Причината: ежедневно помпащото му „сърце“.

Меко розовият регион на Плутон не само прилича на сърце, но също така е централен и за циркулацията на атмосферата му: през деня слънцето загрява замразения азот и го прави газообразен, нощем той отново замръзва. Този цикъл задвижва циркулацията на въздуха над планетата джудже.

Според екип, ръководен от Тангуи Бертран от изследователския център на НАСА Еймс, може да се наблюдава явление, уникално в Слънчевата система: Вятърът на височина над 4000 метра очевидно духа стабилно на запад, въпреки че самата планета джудже се върти на изток. В резултат на това атмосферата се движи в обратна посока спрямо небесното тяло.

Изследователите стигат до това заключение с помощта на симулация на времето и повърхността на Плутон, а също така вземат предвид и факта, че навсякъде има големи количества азот. Те са публикували резултатите в специализираното списание »JGR Planets«.

Единственото друго небесно тяло в Слънчевата система, в което би могло да се случи подобно явление на „ретротация“, е луната на Нептун Тритон, пишат изследователите. Като цяло ветровете на Плутон, разбира се, са само лек бриз: атмосферата му е около 100 000 пъти по-тънка от тази на земята – въздушният поток е съответно слаб.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Слънчева система

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори