Древен дневник разкрива някои от тайните на Великата пирамида

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Wikimedia Commons
Ивайло Красимиров

Как древните хора са успели  да построят египетските пирамиди?  Има вероятност този хилядолетен въпрос да е намерил своя отговор. Древното чудо, Голямата египетска пирамида или пирамидата на Куфу, построена преди повече от 4500 години от каменни блокове тежащи повече от два тона, поставя трудни въпроси за това, как са били докарани до мястото на строежа огромните каменни късове, с които е била издигната тази монументална структура, останала най-високата конструкция издигната от хора на Земята в продължение на хилядолетия.

Учените лансираха редица теории за произхода на пирамидите, но никоя не беше безспорна. Известно и доказано е, че камъните с които е изградена голямата пирамида и нейните камери, са докарани от Луксор, намиращ се на около 800 км от Гиза, където е изградена пирамидата. Няма единство за това, как камъните са докарани  от Луксор до Гиза.

Сега археолози откриха дневник на един пряк наблюдател на строителството. Дневникът е намерен в морското пристанище Уади ал-Джафр и изглежда, че дава отговор на хилядолетната загадка. Според записките, огромните блокове са били докарани по река Нил.

Според документален филм, показан по британския Channel 4, Голямата пирамида известна и като пирамидата на Куфу, е построена с помощта на сложна система от водни пътища и изкуствени канали, които позволили на хиляди работници да изтеглят с въжета огромните камъни, плаващи на лодки, до мястото на строежа.

Археолозите са намерили освен папирусовия дневник на надзирател на строежа на име Мерер, също така и церемониална лодка, използвана при строителството от него. Според текста надзирателят Мерер е ръководил екип, който е изкопал големи канали, по които са докарали водата от Нил до мястото на пирамидата.

Археологът Марк Ленер, посветил живота си на тайните на пирамидите, обяснява как са открили останките от старите канали, скрити под платото на Гиза. Наред с това, археолозите са открили и нови факти за това, как древните египтяни са строили лодките си през бронзовата ера. Като възстановяват дървените дъски от церемониалната лодка и след това ги сканират с 3D лазер, археолозите разбрали как са били първоначално сглобени.

Откритието на дневника на Мерер дава някои отговори, но оставя други въпроси без обяснение. Кои са били инженерите проектирали и строили Голямата пирамида? Каква е била технологията на строителството? Каква е логиката на конструкцията? Какво още крие? Със сигурност пирамидата на Куфу ще продължи да очарова и изненадва света, повече от 4500 години след като е построена.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Археология

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори