И води ме към вечен живот. Enter

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Технологиите са надминали религията в обещанията да дадат на човека безсмъртие. Смъртта може да стане въпрос на избор.

В средата на това столетие старостта и смъртта ще загубят своето значение. Точно така, както и болестите, инвалидността и всякакви други ограничения, които ни налага природата. Ние ще функционираме (ако сами поискаме това) като програми в компютърна памет. А наши външни прояви ще станат аватари или холографски проекции.

Да, фантастика. Освен това не особено оригинална.

Но кажете това на един от най-известните физици на нашата епоха – Стивън Хокинг, на трансхуманиста и информатик Раймънд Курцвейл или на ръководителите на компании, което влагат милиони в изучаването на техниките за пренос на съзнанието от ненадеждния биологичен мозък в блестяща силициева система.

Днес технологията за безсмъртието се смята за реална. Възможно е да не успеем да се възползваме от нея точно сега, но след няколко десетилетия – със сигурност.

Излез, душа

„Смятам, че съзнанието е програма на мозъка, която в известна степен работи като компютър“, убеден е Стивън Хокинг. Значи теоретично може да се копира съзнанието в компютър и така да се получи форма на живот след смъртта. Но засега това излиза извън рамките на нашите възможности.

Колко време ще бъде необходимо, за да позволят нашите технологии да се направи това? Кога компютрите ще станат толкова модерни, че да побират нашето съзнание и да му позволят да функционира? Реймънд Курцвейл смята, че този момент е вече близо. „Много сред живеещите сега хора ще станат участници в този прелом.“

Нова идея на пазара на цифровото безсмъртие – това е предложение на компанията Humai. Тя планира да съхранява спомените на хората, за да може по-късно да ги върне към живот. Разбира се, в цифров вид. Основателят на Humai Джош Боканегра (Josh Bocanegra) смята, че трябва да се натрупват и анализират образците на поведение и мислителните процеси, функционирането на организма.

Защо? За да може по-късно близките да възкресят починалия. „Не мисля, че паметниците, надгробните плочи, видеозаписите или снимките и дори собствените спомени са най-добрият начин да си спомняме за починалите“, казва Боканегра пред Popular Science. – Вместо това предлагаме да се конструира версия с изкуствен интелект, с която да може да се общува чрез глас или писане на текст.“

Това е едва първият етап. Следващият ще стане изготвянето на изкуствено тяло, към което ще се включва изкуственият интелект. „Вярвам, че ще можем да възкресим първия човек в близките 30 години“, уверява ръководителят на Humai.

Сега е сложно да се оцени дали обещанията имат шансове да се реализират, или това е просто опит да се привлекат пари. Известно е едно: компанията Humai не е сама.

Същата цел си постави преди няколко години „Инициатива 2045“. Неин учредител е руският милионер Дмитрий Ицков, който, както самият той казва, е привлякъл 30 руски изследователи към проекта. Организацията е разположена в Москва, но когато преди две години тя организира конференция в Ню Йорк, на нея се появиха известни учени, включително Курцвейл, както и инвеститори от пазара на нови технологии като Лари Пейдж от Google и Питър Диамандис от X-Prize.

„Ще станем съвсем нов вид“, заяви в едно от интервютата си руският милионер, който е поканил за сътрудничество не само инженери, но и философи и религиозни дейци (идеята подкрепил Далай лама). – Идва краят на неосъзнатата еволюция. Влизаме в нова ера – контролирана еволюция.“

Аз съм възкресението и животът

Дмитрий Ицков не е единственият богаташ, който се старае да си осигури вечен живот с технологични методи. Благодарение на средствата на Google Лари Пейдж е създал компанията Calico, която планира да се занимава с медицински технологии, осигуряващи дълголетие (макар и все още не безсмъртие).

84-годишният милиардер Дон Лафлин (lDon Laughlin), спечелил своето богатство от игралния бизнес (в Невада на него има кръстен цял град Лафлин таун), се готви да се замрази в криогенната клиника Alcor. Там при температура около 200 градуса под нулата той ще чака изобретяването на лекарство срещу неговото заболяване и начин да стане безсмъртен.

Очевидно той искрено вярва в това, тъй като запазва за себе си цялото си състояние. Така планира да постъпи и милиардерът Робърт Милър (Robert Miller), един от основателите на веригата магазини DFS Group. Подобен план имал и собственикът на няколко американски вуза – Джон Спърлинг (John Sperling), но той вместо замразяване избрал изследвания в областта на клонирането. Науката не успяла – миналата година Спърлинг починал.

Разбира се, идеите на богаташите (млади и стари) могат да изглеждат недостатъчно реалистични. Но само на пръв поглед. „Това звучи не по-малко правдоподобно в сравнение с това, за което говорехме през 60-те години, когато започна епохата на трансплантации на бъбреци и черен дроб“, създала компанията United Therapeutics.

Точно така – трансплантацията. Успоредно с работата на IT специалистите изследвания провеждат невролози и хирурзи. Става дума за… трансплантация на цяло тяло. От първоначалното ще остане само главата (оттук и названието – присаждане на глава), в която е „разположено“ съзнанието. Първи в света такава операция се готви да проведе италианският хирург Серджио Канаверо (Sergio Canavero). Дата вече е назначена – операцията ще бъде проведена през декември 2017 г.

Вече знаем и най-вероятния първи пациент – донора на глава и получателя на тялото. Това е руснакът Валерий Спиридонов. Той страда от рядко генетично заболяване, една от формите на мускулна дистрофия, която засега няма лечение и се проявява в нарушаване на предаването на импулсите от централната нервна система в мускулите. С времето мускулите умират, затруднявайки не само придвижването, но дори дишането и процеса на преглъщане.

Повечето лекари смятат Канаверо за шарлатанин. Никой досега не е успявал да съедини успешно разделените части на гръбначния мозък. Италианският хирург казва, че той има чудно „лепило“, но не иска да разказва повече подробности. Съществуването на такова вещество би могло да спаси от инвалидност множество хора.

Вратата на рая

Проблемът с неравенството, произтичащо от достъпа до криотехнологии за продължение на живота и дори безсмъртие е само върхът на айсберга. В нейната основа лежи въпросът: дори да можем да пренесем съзнанието в компютър, дали то ще бъде същото съзнание?

„Основната идея се заключава в това да се сканира структурата на даден мозък и да се създаде електронен модел, който да бъде негово точно копие. Ако го пуснем на съответно оборудване, то в резултат ще получим това, което е бил изходният мозък – смята Андерс Сандберг (Anders Sandberg) от Оксфордския университет, един от участниците в конференцията Singularity Summit, на която се обсъждали проблеми, свързани с моделирането на съзнанието на човека. – Но, признавам, аз не знам дали ще успеем при пълно моделиране на мозъка да пресъздадем съзнанието. Очевидно, така ще стане, но аз не зная това.“ Още повече няма увереност в това, дали копието на съзнанието ще копира и разума. И какво – ако не успее, и какво, ако успее?

„Тези експерименти и планове раждат множество интересни философски въпроси. Въпрос първи: ще получи ли новата система, възникваща след качването на моя разум, съзнание? Понеже преносът на разума няма смисъл, ако след тази операция се събудим зомбита – обяснява Дейвид Чалмърс (David Chalmers) от Австралийския национален университет. – Ще бъде ли новата система моя? Ако тя придобие съзнание, но се окаже чужда, това вече няма де е толкова яко.“

А ако тя придобие съзнание, ще получи ли заедно с него правата, които преди са се полагали на хората в тяхното материално въплъщение? Ще стане ли изключването на компютъра и отстраняването на данните равнозначно на убийство? Ако записът на мозъка в компютър стане не в момента на смъртта, а по-рано, коя от версиите ще се смята, да речем, за собственик на къщата, мъжа или жената?

Експертите предсказват, че появата на касти на безсмъртните (дори в цифрова версия) ще доведе до нарастване на социалното и религиозното напрежение. Човешкото съзнание, усилено от възможностите на компютъра, ще бъде непобедимо във всяка област – от научната кариера и финансовите операции до военните действия.

Такива създания ще предизвикат недоверие и неприязън сред обикновените хора. И тогава срещу тях ще се обяви религията, предсказват Питър Екерсли (Peter Eckersley) и Андерс Сандберг в есето „Опасна ли е емулацията на мозъка?“.

Свиквайте, утре може да сме ето това

Това, че ще възникне такъв спор, е неизбежно. В края на краищата религиите говорят, че за да придобиеш безсмъртие е необходимо първо да умреш.

Inosmi.ru

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Футурология

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори