Клеопатра не е била убита от змия

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

University of Manchester
Димитър Димитров

Учени от Манчестърския университет са опровергали дългогодишната теория, че древната египетска царица Клеопатра е умряла от ухапване от змия.

Андрю Грей (Andrew Gray), който е уредник в Манчестърския музей, казва, че отровните змии в Египет – кобри и пепелянки – са били прекалено големи, че да не бъдат видени на влизане в замъка. В ново видео Грей говори с египтолога д-р Джойс Тилдсли (Joyce Tyldesley) като част от онлайн курс по история на Египет.

Древните сведения разказват, че змия се е скрила в кошница със смокини, донесена от провинцията. Същата змия убила и две от слугините на Клеопатра, обяснява д-р Тилдсли. Но според Андрю Грей кобрите са дълги между 150 и 180 сантиметра, но могат да достигнат и 240 сантиметра – прекалено са големи, за да се скрият в кошница.

„Не само че кобрите са прекалено големи, но и има само 10% шанс да умрете от ухапване, защото повечето ухапвания са „сухи“ и змията не инжектира отрова. Това не значи, че кобрите не са опасни – отровата причинява некроза и е смъртоносна, но пък процесът е много бавен. Не би било възможно една змия да убие 2-3 души един след друг. Змиите използват отровата си да се защитават и да ловуват, затова я пазят за критични моменти“, обяснява Грей.

Клеопатра винаги е била свързвана със змии, както и много други египетски царе и царици. Смятало се дори, че египетската царица е била въплъщение на богинята Изида, която можела да се превръща в змия.

Според д-р Тилдсли древните сведения със сигурност не лъжат поне за едно – египтяните смятали змиите за добри майки.

„Много малко змии имат майчински инстинкт. Обаче кобрата е изключение – тя стои върху гнездото и пази яйцата, докато не се излюпят. Точно в този случай египтяните не са грешали“, съгласява се Грей.

Безплатният онлайн курс започва на 26 октомври и е достъпен тук.

University of Manchester

Категории на статиите:
История · Открития

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори