Мистериозната цивилизация Жанг Жунг

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Жанг Жунг
15-сантиметрова златна маска, вероятно дело на цивилизацията Жанг Жунг. John Vincent Bellezza
Димитър Димитров

Преди много векове, високо в планините на западен Тибет, племето Жанг Жунг създало напреднала цивилизация, притежаваща технологично величие, богата култура и пантеон от богове, оглавяван от висше същество със странен и възхитителен произход.

Проф. Джон Винсънт Белеза (John Vincent Bellezza), който е старши научен сътрудник към Тибетския център във Вирджинския университет, изучава археологическото наследство, божествата и културата на народите от западен Тибет вече повече от 25 години.

Преди интензивните проучвания на Белеза не се е знаело много за хората Жанг Жунг. „Самите тибетци са забравили предишните си постижения, а комунистическият режим в Китай нямал представа какво се крие във височините на платото“, пише Белеза в блога си.

Жанг Жунг били запознати както със скотовъдството, така и със земеделието. В гробниците са открити множество артефакти, а други случайно се появили на пазара за антики и произведения на изкуството. Това били скъпоценни камъни, различни метални инструменти, керамични съдове, дървени предмети, коприна и вълнени платове.

Боговете на Жанг Жунг все още не са забравени, благодарение на религията Бон. Главното божество се нарича Гекхое. В текстовете на Бон пише, че в празнотата на космоса Гекхое се появил от блестящо скъпоценно яйце…

Повече за мистериозната цивилизация Жанг Жунг можете да научите в Древните.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
История

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори