Мистериозно животно, застреляно в Монтана (САЩ), обърка експертите

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

(Montana Fish, Wildlife & Parks)
Ивайло Красимиров

Странен звяр, убит наскоро в Монтана, изглежда толкова объркващо, че властите възнамеряват да правят ДНК експертиза, за да определят що за животно е това.

Собственик на ранчо в района на град Дентън е убил животното на 16 май 2018 в близост до стадото си. После, както е по закон, докладвал стрелбата на Службата по рибата, дивите животни и парковете в Монтана (FWP).

Тъй като животното е било в близост до населен район и стада, ранчерът е бил в правото си да го застреля.
Вълците са обичайни обитатели на района, затова животното е записано като вълк, но когато експертите погледнали снимки на звяра, те забелязали няколко проблема около неговата идентификация.

„Нещо не беше наред с това животно“, казва говорител на Службата във видео, пуснато в Twitter. “Не прилича на див вълк.”

Става дума за млада женска, но лапите й са твърде малки за вълк, зъбите – твърде къси, ушите й са прекалено големи, а ноктите пък – прекалено дълги.

Това означава, че тя вероятно е някакъв вълчи хибрид – може би с койот, които също се срещат в Монтана, или пък с куче, предполагат от FWP.

Естествено мнозина в интернет започнаха да спекулират с възможността това да е върколак, но според експертите най-вероятно е хибрид между вълк и куче.

„Имали сме няколко случая на такива хибриди,“ казва експертът на FWP Монтана Тай Смъкър пред Great Falls Tribune. “Единият беше някъде в източно-централна Монтана и убиваше овце като луд. Накрая го хванахме и се оказа хибрид.”

(Montana Fish, Wildlife & Parks)

(Montana Fish, Wildlife & Parks)

Хибриди между вълци и кучета са възможни, но най-често това се случва в плен. Те трябва да бъдат регистрирани и маркирани с татуировка, тъй като са непредвидими. Много рядко, заради териториалното поведение на вълците, но все пак е възможно такъв хибрид да се роди и в дивата природа.

Не всеки обаче следва регулациите за хибридите вълк-куче, според експертите. Често собствениците на такова животно осъзнават, че са отхапали прекалено голям залък, отколкото могат да сдъвчат.
Всяка година хиляди такива „домашни любимци“ биват изоставяни, спасявани или евтаназирани, просто защото хората поръчват животни, за които не са подготвени.

Може да минат месеци докато излязат лабораторните резултати от ДНК пробата на животното, така че скоро няма да разберем какво е точно, … но едва ли е върколак.

Категории на статиите:
Животни

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори