На Марс може да има живот подобен на този на Земята или напълно различен от него

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© NASA/ JPL-Caltech/MSSS
Ивайло Красимиров

На Земята живи същества могат да бъдат намерени навсякъде, където има течна вода – от изгарящи горещи извори до скали дълбоко под земята. Нито сол, нито  киселина, нито топлина, тъмнина или студ, може да убие целия живот, след като веднъж е започнал.

Това, което изглежда смъртоносно, е именно липсата на течна вода и точно тя доскоро изглеждаше в недостиг на Марс. Учените бяха развълнувани миналия месец, когато списание Science разказа, че експеримент с радар на борда на космическия кораб „Марс експрес“ открива нещо, което прилича на подземно езеро на Марс. Сондата, стартирана от Европейската космическа агенция, пристигна в орбита около Марс през 2003 година.

Съществуването на езерото трябва да бъде потвърдено, но според първите проучвания, то се простира на около 25 километра и се намира на около 1.5 км под повърхността, близо до марсианския южен полюс. Изглежда, че е дълбоко между един и два метра. Няма светлина там и водата най-вероятно е много солена, за да не замръзва, но това не изключва непременно живота. Живи организми са се появили на подобни места и тук на Земята, включително в езеро, което е на 800 метра под повърхността на Антарктида.

Единственият вид живот, който някога сме познали, произлиза тук на Земята от общ предшественик. Намирането на живот на друго място би  помогнало да разберем природата на живота по нов начин.
Доста метеорити са преминали между Марс и Земята, за да дадат възможност да намерим видове наши роднини там, но също така е възможно да намерим и съвсем нова форма на живот.

Изобилието на геоложки и химически доказателства сочи факта, че Марс е бил приятно място за живот за кратко време, в началото на своята история. Съществуват сухи езера и речни легла – доказателство, че течната вода е била на повърхността, преди Марс да загуби голямата си атмосфера и да се охлади. Има вода на Марс, но тя или се промъква през тънката атмосфера и изчезва в космоса, или е замръзнала в ледените шапки и остава вечно в това си агрегатно състояние.

Животът се е появил много рано в историята на Земята – почти веднага след като нашата планета се е охладила достатъчно, за да бъде обитаема. Така че не е неразумно да мислим, че нещо подобно се е случило и на Марс. Ако животът е съществувал на Марс, най-вероятно е изчезнал напълно. Ако  обаче, в няколко подземни езера има течна вода, може да се окаже, че  там съществува  живот до ден днешен.

Антарктическите езера, клас, наречен хемоавтотрофни, живеят извън хранителната мрежа и съществуват по-скоро на базата на химическата енергия, отколкото на обикновената хранителна верига, базирана на слънчева светлина. Животът не би оцелял, ако не е адаптивен.

Все още няма разработени планове за посещение на езерото на Марс, въпреки че НАСА подготвя мисия за връщане на образци от почвата на Червената планета, планирана за старт след няколко години. Миналата седмица Националните академии за наука, инженерство и медицина на САЩ, публикуваха доклад за целите на планетарните науки, в който призовават НАСА да направи повече, за да проучи съседната ни планета и перспективите за живот там.

Публикувано в Bloomberg LP

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Слънчева система

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори