Нефертити все още липсва

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© Kenneth Garrett, National Geographic
Антония Михайлова

Екип археолози, спонсорирани от изданието National Geographic, не откриха следи от тайната стая в гробницата на Тутанкамон, в която според историка Николас Рийвс би следвало да се намира неговата мащеха Нефертити, съобщава Live Science.

„Ако в стената имаше кухини, то на нашите радарни снимки щеше да има характерни отражения на радиовълни. Такива няма, значи там не съществуват стаи“, казва Дин Гудман (Dean Goodman), един от участниците в експедицията, организирана от сп. National Geographic.

В началото на август миналата година британският историк и археолог Николас Рийвс публикува на сайта Academia.edu сензационна статия, в която въз основа на HD снимки прави предположение, че зад една от стените в гробницата на Тутанкамон може да се крие гробницата на Нефертити – негова мащеха и жена на фараона реформатор Аменхотеп.

Тази история привлече вниманието на други египтолози и на египетските власти, които дадоха позволение на Рийвс и екипа му да изследват стените на гробницата с радари. През февруари и март тази година в пресата се появи твърдението на Рийвс, че той е успял да открие тайното помещение. И двете публикации бяха съпроводени от коментари на негови противници, такива като Захи Хавас, бивш секретар на Съвета по антики, който смята, че Рийвс не е намерил нищо.

Буквално преди няколко дни правителството на Египет в лицето Халед ал Анани заяви в отговор на желанието на Рийвс за възможното отваряне на едната от стените на гробницата, че подобни научни изследвания, които подразбират щети за паметник на културата, няма да се провеждат по принцип.

Споровете между Рийвс, неговите привърженици и противници принудиха цяла редица други научни екипи, включително Гудман и колегите му, както и японския археолог Хирокацу Уатанабе (Hirokatsu Watanabe), да проведат свои собствени изследвания на стените на гробницата.

Както съобщава Live Science, те са довели до противоположни резултати – Гудман и колегите му не са открили следи от гробницата на Нефертити, а Уатанабе е потвърдил изводите на Рийвс.

Ситуацията и споровете се усложняват от това, че Ватанабе и Рийвс са публикували и представили резултатите от своите работи, които са получили подкрепа от страна на Съвета по антиките на Египет, докато Гудман засега пази резултатите от своите изследвания в тайна, опирайки се на споразумение с National Geographics.

Правителството на Египет на свой ред все още не губи надежди и в близко време чиновниците планират самостоятелно да проверят твърденията на Рийвс, като се обърнат за помощ към неутрална група археолози, които вероятно ще бъдат японски специалисти.

РИА Новости

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Археология

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори