Пет интригуващи екзопланети

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© NASA/ ESA/JPL-Caltech
Антония Михайлова

Петте най-интригуващи екзопланети, открити от човечеството за 20 години от момента на откриването на първата планета извън пределите на Слънчевата система, въртяща се около слънцеподобна звезда.

Kepler-186f

Кеплер-186f е първата открита скалиста планета, намираща се в така наречената обитаема зона – област около звезда, където температурата позволява съществуването на вода в течно състояние на планетата. Тази планета също така е много близка по размер до Земята.

 

© NASA/Ames/JPL-Caltech/T. Pyl

© NASA/Ames/JPL-Caltech/T. Pyl

Системата Кеплер-186 е разположена на 500 светлинни години от Земята в съзвездие Лебед. Размерите на Кеплер-186f са почти сходни с размерите на Земята, но засега не е известна масата и съставът на планетата. И все пак изследвания, проведени по-рано, говорят, че тази планета има твърда повърхност.

HD 209458 b (Озирис)

Първата планета, видяна в момента на пресичането на диска на своята звезда. Откриването на системата HD 209458 b е разкрила и цяла област в търсенето на екзопланети. HD 209458 b се намира на около 150 светлинни години от Земята в посока съзвездие Пегас. Озирис има маса около 60% от масата на Юпитер и се намира много близо до своята звезда – дължината на нейната орбита е една двадесета от дължината на орбитата на Земята (0,5 а.е.).

 

© NASA, European Space Agency, Alfred Vidal-Madjar (Institut d'Astrophysique de Paris, CNRS) РИА Новости http://ria.ru/science/20151025/1308056258.html#ixzz3pbvipLEe

© NASA, European Space Agency, Alfred Vidal-Madjar (Institut d’Astrophysique de Paris, CNRS

Наблюденията показват, че на този газов гигант духат мощни ветрове със скорост от 5000 до 10 000 км/ч и присъства атмосфера, някои елементи са сходни с елементите на атмосферата на газовите гиганти в нашата Слънцева система – Юпитер и Сатурн.

Системата Kepler-11

Системата Кеплер-11 се състои от шест планети, които се въртят около слънцеподобна звезда на разстояние около 2000 светлинни години от Земята. Това е най-многобройната планетна система около друга звезда, откривана досега.

© NASA/JPL-Caltech

© NASA/JPL-Caltech

Пет от шестте планети се намират на орбити, разположени до звездата по-близо, отколкото е Меркурий до Слънцето. А шестата, най-далечната, се намира на разстояние, равно на разстоянието между Венера и Слънцето. Планетите в системата Kepler 11 са сравнително малки и имат маса от 2,3 до 13,5 пъти превишаваща масата на Земята.

Kepler-16b

Първата планета, подобна на Татуин – тя се върти около двете свои звезди. Системата Кеплер-16 се намира на 220 светлинни години от Слънцето между съзвездие Лебед и Лира. Първата звезда в системата е жълто джудже, обозначавано с буквата А, и има маса 69% от масата на Слънцето и температура с около 700 градуса под слънчевата.

Кеплер-16. © NASA

Кеплер-16. © NASA

Втората звезда е червеното джудже В – то тежи пет пъти по-малко от Слънцето и се върти около голямата звезда на разстояние 0,2 астрономически единици (една а.е. е средното разстояние от Земята до Слънцето, или ок. 150 млн. километра), като прави един оборот за 41 дни.

Планетата Kepler-16b се върти около двойната система по орбита, сравнима с орбитата на Венера, и извършва един оборот за 229 дни.

51 Pegasi b

Гигантската планета, с около половината от масата на Юпитер, се явява първата потвърдена екзопланета, въртяща се около слънцеподобна звезда.

© NASA/JPL-Caltech

© NASA/JPL-Caltech

Тя е открита на 6 октомври 1995 година. Системата се намира на 50 светлинни години от Земята в съзвездие Пегас. Самата планета се явява горещ Юпитер и прави едно завъртане около своята звезда за 4,23 дни.

Категории на статиите:
Вселена

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори