Разкриха тайната на зелените мълнии

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Снимка на Карлос Гутиерес, на която е запечатано необичайното явление по време на изригването на вулкана в Чили на 2 май 2008 година.
© UPI Photo/Landov
Антония Михайлова

Бурята заредени частици, пробягваща през облака вулканична пепел, е способна да предизвика впечатляваща зелена мълния.

Подобно явление е наблюдавано от мнозина по време на изригването на чилийския вулкан Чайтен през 2008 година.

Изследователите подробно изучили този феномен и разказали за своите умозаключения на годишното събрание на Американското геофизическо общество.

На пръв поглед такова явление изглежда необичайно, но всъщност то протича по време на всяка буря. Обикновено зелените мълнии остават скрити от човешките очи зад буреносните облаци.

„Възможно е те да се появяват по време на всяка буря, но по-скоро вие никога няма да видите зелена мълния – казва изследователят на атмосферните явления Артър Фю от университета „Райс” в Хюстън. – Но поради структурата на вулканичния облак успяхме да ги уловим.”

Две снимки, направени по време на изригването на Чайтен през май 2008 година от Карлос Гутиерес, привлекли вниманието на Фю по време на неговото изследване на вулканичното осветяване. Този вулкан е разположен в Андите, на 1285 км южно от Сантяго в Чили, и се е пробудил на 2 май същата година, след стотици години сън.

Фю разказва, че решил да изследва феномена зелена мълния от чисто любопитство. „Запитах се откъде може да се взема това явление и защо не го виждаме всеки път по време на буря”, казва той.

Фю смята, че вулканичните зелени разряди на мълниите са това, което учените наричат „стримери”, тоест редици положителни заряди, простиращи се от земята в атмосферата.

По време на буря тези положително заредени частици са скрити в облаците, но когато редиците се съединят с облаците отрицателно заредени частици, възниква мълнията. Вулканичната пепел разкрива стримерите, защото частиците пепел се въртят на повърхността на облака.

От вътрешната страна на облака се съдържат кристали лед, които са заредени или положително, или отрицателно. Но облакът вулканична пепел носи свои електрически заряди във външната повърхност – там, където са попаднали отломки от скали, изхвърлени във въздуха по време на изригването.

„Ние рядко наблюдаваме стримери, защото те винаги се разполагат вътре в облака, но може да се покажат по време на наблюдения на вулканичните облаци”, твърди Фю.

Зеленият цвят се появява от заредените атоми кислород – същото явление се наблюдава при северното сияние.

Сега вулканът в Чили е единственото място, където зелената мълния е уловена от фотограф. Но според Фю това не значи, че около други вулкани това явление не може да се открие.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Природа

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори