Учен ще се замразява след смъртта си за 150 години

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Немският учен Клаус Самес е решил да предаде след смъртта си тялото си за замразяване.

75-годишният професор от Германия е подписал договор, който гласи, че след като медиците фиксират смъртта на мозъка му, тялото на учения трябва да бъде подложено на процедурата криоконсервация. При криоконсервацията организмът се замразява с цел възстановяване впоследствие на биологичните му функции.

Тялото на Самес ще се съхранява в американската неправителствена организация Cryonic Institute дотогава, докато човечеството не се научи да оживява замразените клетки, съобщава в. Bild.

Предполага се, че тялото на Самес ще бъде охладено до минус 196 градуса. След като юридически бъде фиксирана мозъчната му смърт, той ще бъде поместен в ковчег с парчета лед и ще започне да се подготвя транспортирането му до САЩ. След това професорът ще бъде закаран в гр. Клинтън Тауншип (щата Мичиган), където се намира щаба на Cryonic Institute.

Там от вените му ще бъде източена кръвта и ще бъде заменена със специален физиологичен разтвор, който ще се втвърди при последващото замразяване в камера с течен азот.

„Не съм полудял“ коментира ученият решението си. Самият той почти през целия си живот изучавал геронтология – наука за стареенето, а от 1995 г. се посветил на криониката. Именно затова той смята, че замразяването на живи организми има перспективи. „Днес технологията на криоконсервация е необратима, но след 150 години човечеството вероятно ще се научи да размразява консервираните клетки“, надява се той.

Самес вече е заплатил 21 00 евро на Cryonic Institute. Освен това професорът трябва да подсигури по-отрано транспортирането на тялото му от Германия до САЩ. Това ще струва още 14 000 eвро на учения.

За основател на криониката се смята американският учен Робърт Етингер. През 1962 г. той се прославил, публикувайки труд със заглавието „Перспективите на безсмъртието“. Тази книга оказала забележително влияние върху научния свят, вследствие на което в света започнали да се формират първите движения в подкрепа на неговата идея.

Сега съществуват само три крионични фирми, разполагащи със собствени хранилища и предлагащи пълен спектър услуги в тази област. Две са в САЩ и една – в Русия. По данни за 2013 година са се замразили 250 души.

Днес основна част от научния свят се отнася скептично към опитите за замразяване на човека или отделни негови органи. По-специално противниците на криониката посочват, че след момента на смъртта връзките на невроните в главния мозък започват да се разрушават след няколко минути и е изключително сложно да се проведе замразяване на едновременно всички клетки на тялото, тъй като процесът изисква големи финансови средства при пълна липса на гаранции.

Те констатират, че хипотезата за възможното възстановяване на заключената в главния мозък информация на съвременно ниво е принципно недоказуема, допълва ИТАР-ТАСС.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Тагове:
Категории на статиите:
Еврика!

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори