В търсене на тайната на бученето на Земята

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Public Domain
Антония Михайлова

Глен Макферсън от Британска Колумбия е създал сайт, посветен на необясним феномен, известен като бученето на Земята. Самият Макферсън за първи път чул този странен звук през 2012 година и първоначално решил, че нискочестотното бучене идва от хидросамолети, но след това изяснил, че това не е така.

Озадаченият Макферсън започнал да търси информация в мрежата и изяснил, че множество хора в различни краища на Земята чуват подобно бучене и че това явление дори си има име.

Мнозина подозират, че бученето се предизвиква от нискочестотни вълни, използвани от военните за връзка с подводниците. Други са на мнение, че бученето е съвкупност от цяла редица звуци, свързани с човешката дейност, от автомобилите и трафика до различни форми на промишлеността.

Според третата по популярност версия бученето е следствие от естествени геоложки процеси.

При своето онлайн изследване Макферсън открил общественост, която се интересува от бученето. Там той намерил и множество безумни версии и трохи от научни данни и свидетелства. За да запълни тази празнина, Макферсън (учител по професия) създал сайта The World Hum Map and Database Project.

Той събрал свидетелства от хора от различни страни по света и регистрирал всеки от тях в своята база данни. Досега са събрани 9000 такива свидетелства. Но Макферсън признава, че данните не са пълни, тъй като сайтът е достъпен основно за англоезични потребители.

Освен това Макферсън планира експерименти на различни места със специална стоманена кутия. Ако странното бучене се чува само от външната страна на кутията, а вътре – не, това ще означава, че причината за звука са радиовълни.

Ако експериментите преминат успешно, Макферсън ще пътува със своята кутия в други провинции и страни, за да изследва „бученето на Земята“ извън пределите на Британска Колумбия.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Загадки

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори