Вечеря у дома намалява риска от алкохол и наркотици при младите

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Да отглеждаш деца в днешното забързано общество е много по-голямо предизвикателство, отколкото е било преди 20 или 30 години. Днес, работата ни е свързана с повече изисквания и очаквания, постоянно се разсейваме с всички нови технологии около нас и като цяло животът е по-натоварен от преди. И все пак измежду този хаос, родителите трябва да отглеждат децата си, а дисциплината заема огромна част от процеса на възпитание.

За съжаление днес, поведенческите проблеми при децата са доста разпространени. Но един прост навик, като този да вечеряш с родителите си всяка вечер може да научи децата на по-добри обноски.

Доклад, публикуван от Националния център по наркотични зависимости в Колумбийския университет, твърди: „Да се вечеря поне 5 пъти седмично, заедно с цялото семейство, драстично намалява шанса при тийнейджърите за пушене, пиене и употреба на наркотици. При подрастващите, които вечерят със семействата си по-малко от  3 пъти седмично е 3,5 пъти по-вероятно да злоупотребят с лекарства и да използват наркотици, 3 пъти по-вероятно да пушат марихуана, повече от 2,5 пъти по-вероятно да пушат цигари, 1,5 пъти по-вероятно да опитат алкохол и 20% по-вероятно да имат 4 или по-ниска оценка в бележника си.“

Освен, че намалява вероятността от злоупотреба с различни вещества, децата, които се хранят със семействата си поне 5 пъти седмично по-рядко страдат от затлъстяване и други хранителни разстройства, по-рядко участват в престъпни дейности, както и по-рядко страдат от ниско самочувствие, лошо представяне в училище, забременяват в ранна възраст и се поддават на натиск.

Така че, нещо толкова просто като семейна вечеря може да помогне на много деца да се чувстват спокойни и обичани. Всички деца имат нужда от стабилност и изградена силна връзка с родителите си, а в днешно време вечерята е единствената възможност за стойностен контакт с всички членове на семейството.
Много родители работят до късно и децата често си приготвят храната сами или ядат нещо приготвено навън. Храни, натоварени с мазнини могат да доведат до сериозни здравословни проблеми, а у дома само с няколко качествени продукта можете да приготвите голяма семейна вечеря и да се наслаждавате на уют и вкусна домашна храна.

Ползите от приготвянето на семейна вечеря са много: може всички заедно да приготвите храната, създавайки силна и трайна връзка помежду ви; вие избирате продуктите, с които да приготвите вечеря, в резултат на което имате вкусна и здравословна вечеря и най-важното – семейството може да прекара време заедно като едно цяло.
Какво е необходимо, за да се насладите на успешна семейна вечеря? Не много. Само внимание, желание и определени способности.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Здраве

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори