Животът под ледовете на Антарктида (ВИДЕО)

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© Mick West
Антония Михайлова

Американски инженери създадоха специална подводна сонда за изследване на подледния живот на Антарктида. Миниатюрният апарат, добрал се до дълбините на морето Рос през дупка с диаметър 30 сантиметра, е заснел видео за живота в света под ледовете, съобщава Технологичният институт на Джорджия.

„Конструирахме нещо средно между сондите и океанските кораби“, разказва ръководителят на проекта Icefin Бритни Шмит. Аналогична технология ще бъде приложена за търсене на живот на други небесни тела, покрити с лед (например на Европа, спътника на Юпитер).

Екип учени и инженери от Технологичния институт на Джорджия сглобил Icefin непосредствено на територията на Антарктида, на американската станция „Макмърдо“. През декември 2014 г. апаратът бил пуснат през дупката, под шелфов ледник с дебелина 20 метра, а след това се потопил на дъното, преодолявайки още 500 метра дълбочина.

При цялата си компактност Icefin е снабден с необходимите уреди за навигация и изучаване на биологичните и хидрологичните процеси. Апаратът може да се потопи на километър и половина и да проведе трикилометрово изследване на дъното.

Под ледовете не работи стандартният GPS и поради тази причина на Icefin било поставено навигационно устройство SLAM (едновременна локализация и картографиране – simultaneous localization and mapping), която определя местоположението на апарата по релефа на дъното и леда.

Записаното от Icefin видео демонстрирало на учените невиждана подводна биоценоза – морски звезди, гъби, анемонии и други животни. Освен това датчиците на апарата позволили да се изясни как океанът влияе на свойствата на леда и обратното.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Природа

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори