Магелановите облаци са космически бежанци

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© European Southern Observatory
Антония Михайлова

Големият и Малкият Магеланов облак – най-големите спътници на нашата галактика – може да са се образували не в нейните околности, а далече зад нейните предели, като са мигрирали към Млечния път преди няколко милиарда години, става ясно от статия, публикувана в сп. Astronomy & Astrophysics.

Млечният път не е сам в Космоса, а в компанията на цяла свита от няколко десетки сравнително малки галактики джуджета. Най-забележими и големи от тях се явяват така наречените Голям Магеланов облак и Малък Магеланов облак – две сравнително неголеми семейства от звезди с диаметър около 13–14 хиляди светлинни години.

Както разказва Бруно Диас от Европейската южна обсерватория в Чили, тези галактики доста отдавна привличат вниманието на астрономите със своята неправилна форма, която свидетелства за сблъсъци между Големия и Малкия Магеланов облак в миналото, а също така и за необичайния им маниер на въртене около Млечния път, различен от останалите спътници.

Например сравнително скоро учените измерили скоростта на въртене на тези галактики, която се оказала изключително висока – в бъдеще, ако тези измервания се оправдаят, Големият и Малкият Магеланов облак ще „избягат“ от Млечния път в галактичната среда.

Това накарало Диас и неговите колеги да се замислят, че двете галактики може да са космически „бежанци“, прелитащи от една група галактики към друга.

Учените проверили тази идея, като измерили възрастта на звездите в периферията и в центъра на Големия и Малкия Магеланов облак. Както обясняват астрономите, в нормални галактики, които не са подлагани на разрушителното въздействие на други суперсемейства от звезди, младите светила са съсредоточени в центъра, а възрастните и изгорелите – в кълбовидни купове в периферията.

От друга страна, ако галактиката е станала „бежанец“ в резултат на някакви гравитационни пертурбации в групата от галактики, в която се е родила, то тогава това правило ще бъде нарушено, тъй като нейното „бягство“ от този куп ще доведе до смесване на газ в периферията и появата на голям брой нови звезди.

Както показал анализът, младите и възрастните звезди в Малкия Магеланов и Големия Магеланов облак действително са смесени – младите звезди се намират встрани от центъра, а възрастните били концентрирани на единия край на галактиките и се наблюдавали в доста по-малко количество на противоположния.

Това говори едновременно за две неща – подобна конфигурация от звезди потвърждава, че Малкият и Големият Магеланов облак в миналото са се сблъсквали помежду си, а също така говори, че те са се родили извън пределите на Местната група галактики и временно са се „присъединили“ към нея преди около три милиарда години.

Това позволява те да се смятат за първите космически „бежанци“, заключават учените.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Космос

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори