Междузвездният пътешественик 2I / Борисов се разпада

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Изглежда, че това наистина е краят на пътя за 2I / Борисов, кометата, пропътувала светлинни години из космоса, преди да навлезе в Слънчевата система. Новите данни показват, че кометата се разпада.

Най-нови наблюдения на космическият телескоп Хъбъл върху кометата сочат, че тя се е разпаднала на поне две части, според известие, публикувано в Astronomer’s Telegram.

„Изображенията от UT 2020, 23 март, показват едно ядро ​​на вътрешна яркост, подобно на това, наблюдавано във всички предишни HST изображения на 2I / Борисов“, пише екип от астрономи, ръководен от Дейвид Джиит от Калифорнийския университет в Лос Анджелис.

„За разлика от тях изображенията от UT 2020 на 30 март показват ясно ядро, което съответства на два компонента, разделени с 0,1 арсекунда (180 км в разстоянието на кометата).“

Това изобщо не е неочакван обрат на събитията. На 8 декември 2019 г. астрономите наблюдаваха кометата след нейния най-близък подход към Слънцето или перихелион.

Напълно нормално е кометите да се разпадат, докато стигнат и преминават перихелион. Това, което най-вероятно се случва, е свързано с отделянето на газ, което се дължи на сублимацията на леда на кометата, тъй като той се нагрява от Слънцето. Смята се, че това върти ядрото на кометата, причинявайки фрагментация при центробежна нестабилност.

Не всички комети се разпадат по този начин, така че астрономите гледаха и чакаха да видят дали 2I / Борисов – комета, открита през август миналата година, с траектория, показваща, че идва извън Слънчевата система – ще продължи по пътя си, или ще дойде до края на дългото си пътуване точно тук.

През миналият месец стана ясно, че това е така. Екип от полски астрономи, ръководен от Михал Драгус и Пьотр Гузик от Ягелонския университет, забеляза, че в началото на март кометата е увеличила яркостта си значително, два пъти за няколко дни. Според тях това поведение е „силно показателно за продължаваща фрагментация на ядрото“.

Според тези нови наблюдения, поне от 28 март, кометата вече е започнала да се разпада.

„Двойният вид, показващ изхвърлянето на фрагмент от ядро, е потвърден в данните на HST от UT 2020 28 март“, пише и екипът на Джиит.

Този процес може да изглежда като тъжна новина за 2I / Борисов, но е невероятна възможност за астрономите. Докато от кометата се отделят допълнителни фрагменти може да се направи спектрален анализ, за да се разбере от какво е съставена тя и колко е подобна или различна от кометите на Слънчевата система.

Досегашните наблюдения са установили, че цветът и съставът на кометата всъщност е много сходен с кометите от външните граници на Слънчевата система. Това е вълнуващо, защото се смята, че кометите на Слънчевата система биха могли да пренасят много от съставките за живот на Земята. Ако 2I / Борисов е подобна на тези комети, това дава основание да се мисли, че кометите са могли да пренасят такива съставки и в други светове.

Астрономите определено ще следят 2I / Борисов и са планирани още наблюдения с Хъбъл, за да се хване колкото се може повече от продължаващата фрагментация на кометата.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Вселена

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори