Нов експеримент потвърди вероятността за телепатия

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Флоренция, Италия: Италиански невропсихолози откриха данни, че мозъците на двама приятели или роднини може да упражняват въздействие един върху друг от разстояние. Докато активният „предавател“ в рамките на експеримента бил подложен на аудио-визуални дразнители, у „приемника“ била засечена повишена мозъчна активност в диапазона на АЛФА-вълните.

Резултатите от експеримента са публикувани в специализираното издание „F1000Research“. Екипът на Уилиям Джиролдини от Еванлаб във Флоренция и Патрицио Тресолди от департамента по психология на Университета Падуа са използвали в опитите си близки приятели или хора в тясна роднинска връзка, които обаче са имали опит в медитационни техники. Последното условия било важно, за да се гарантира, че тестваните имат способност за по-дългосрочна концентрация.

Членовете на всяка от двойките били поставени в две различни помещения, отдалечени едно от друго, така че да се гарантира, че партньорите не могат да влязат в сензорен контакт под каквато и да било форма. Същевременно мозъчната им дейност била проследявана с електроенцефалографи (EEG).

Активният „предавател“ бил помолен да се отпусне и да изпрати на пасивния „приемник“ някакво ментално послание, каквото му дойде на ума. По време на 10 минутния експеримент мозъкът на „предавателя“ бил стимулиран 128 пъти в секунда. Между стимулите били правени паузи между 4 и 6 секунди, за да бъдат изключени възможните предвидими ритми. При стимулите се използвали LED светлинни сигнали, които били съпровождани със синусоидни 500 Hz аудиосигнали със същата дължина.

„Приемникът“ също бил помолен да се отпусне и да бъде готов да приеме стимули от своя партньор.

Задачата им се състои в това, да влезнат в ментална връзка с партньора/партньорката по начин, който да позволи улавянето на същите стимули.

По този начин учените получили данни от 25 двойки.

Резултатът, по данни на изследователите, бил „слаба, но стабилна реакция, т.е. статистически значим сигнал в ЕЕG на „приемника“, особено в диапазона на АЛФА-вълните от 9-10 Hz.“

Авторите обясняват, че експериментът им е с опознавателен характер, но резултатите потвърждават данните от три предишни експерименти (Hinterberger 2008), в които е документирана повишена мозъчна активност също в диапазона на АЛФА-вълните 8-12 Hz при приятелски или роднински връзки между партньорите.

Ако в бъдеще време нови изследвания потвърдят нашите резултати, това може да е от огромно научно значение, защото може да представлява неврофизиологична основа на доказателство за наличието на връзка – социална интеракция – от разстояние,“ коментират учените.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Тагове:
Категории на статиите:
Мед&Био

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори