Повелителят на традициите

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Ракът е знак на силните емоции. Девизът му е „Аз чувствам”. Най-силният знак на Водата повече подхожда на жени, тъй като повече от другите знаци е свързан с дома и семейството. Притежава силен инстинкт за защита и е насочен към домашно-материалната сфера. Много е обидчив и се страхува от насмешки.

Черупката – символът на Рака, означава голяма вътрешна чувствителност, страхливост, физическа и психическа ранимост. Пази се от душевни травми, търси сигурност и безопасност в усамотение, а това му е повече от обидно, тъй като има силна потребност от дом и семейство. И животът му няма да е пълен и съвършен, ако не си свие семейно гнездо.

Заради своята безопасност е готов на всичко. Рядко поставя на карта парите си, не обича рисковете, но може да предприеме риск, за да подсигури бъдещето си. Внимателно борави с парите и няма да подведе хората, които му се доверяват. Винаги плаща дълговете си и очаква същото и от другите.

Ракът има сложни душевни преживявания. Той може да създава впечатление или на човек с голяма душевна сила, или на безпомощно дете. Това се обяснява с това, че Слънцето в този знак сменя своята посока (лятното слънцестоене) и започва отново да се движи на юг, небесните дела спират, както и Ракът. Това са най-дългите дни през годината. Принципно Ракът е доброжелателен, но променливата Луна го прави ту любезен и откровен, ту меланхоличен, затворен и сдържан.

Ракът има дипломатически талант, затова постига своите цели. Ако се чувства обиден, може да се държи безразсъдно и в този момент не е в състояние да си сътрудничи с другите. Държи се по детски упорито, което е един от съществените му недостатъци, с които трябва да се бори.

Прави впечатление на спокоен и кротък човек но мислите и чувствата му трудно могат да бъдат разгадани – това е достъпно за малцина, затова и често остава неразбран. Децата Раци по природа са нежни, мили и готови да помогнат. Раците родители пък излъчват топлина. Но това крие някои опасности. Те искат да имат хората, които обичат, само за себе си и любовта им никога да не свършва.

Негодувание и злоба могат да ги направят опасни врагове. Но те никога няма да престанат да обичат. Любовта им е многопластова и напомня на майчинската. Родителският им инстинкт е толкова голям, че майката продължава да обича децата си дори когато те се отнасят лошо с нея. Изобщо – семейната история означава много за Рака. Той е патриот и има прекрасна памет.

Управител – Луна

Принцип на знака – къщовност, чувствителност, премереност

Старае се да избягва душевните и физическите страдания по всякакъв начин и тъй като редът и чистоплътността са техни отличителни качества, те не понасят неща, изключващи абсолютна чистота. Предпочитат изтънчената атмосфера. Ракът има силно въображение, затова не трябва да мисли за болести. Трябва да умее да казва „да” и „не”, да следи настроението си, да се бори с нетърпимостта, страховете и прекомерната си чувствителност.

Не е способен да се самоиронизира, самодоволен и самолюбив е. Но, от друга страна, може да е безпомощен и тщеславен. Обича дрехите и ненужните дреболии. Владее изкуството на пасивното съпротивление, което е ефективно оръжие срещу неприятните хора. Има добро разбиране за нещата и е изпълнителен, но ако го потискат, се вцепенява. Не обича да го съветват, иска всичко да решава самостоятелно, плашат го мислите на другите хора. Понякога се страхува от отговорност, но важната работа изпълнява точно, надеждно, пунктуално и успешно.

В дълбините на своята душа Раците са чувствителни и сантиментални, докато външно – особено в непозната обстановка – това може никак да не личи. Раците проявяват истинската си същност, когато чувстват емоционална поддръжка от околните. Те са внимателни и съпричастни към близките си, чувстват тънко техните колебания в настроението. Впрочем понятието „близки хора“ далеч не се изчерпва с домочадието. В много случаи това могат да бъдат приятели или колеги, които съкровено им се доверяват. Именно в такава среда Раците най най-ярко разкриват своите таланти. Това са решителни хора, обладаващи добра делова етика.

Захващайки се с някаква работа, Ракът е склонен да се довери на първия си импулс и да отдаде маса енергия за своето потомство, стараейки се да предвиди всички възможни препятствия по пътя на неговия растеж. Затова той оставя делото да се развива на самотек, давайки възможност за самостоятелно развитие на своите деца. Когато той помага със съвет или оказва морална или материална поддръжка, проявява по-скоро пасивно, отколкото активно внимание. Като правило Раците се гордеят със своите деца и са готови да разберат и приемат всяка жизнена позиция, свързана с тях. Раците имат богат вътрешен свят, на тях им е близка историята на собствения им народ, народното творчество. Луната, управителка на този знак, отговаря за проявата на загриженост и надарява Раците с качества на мъдри родители. По принцип може да се каже, че те живеят със собствените си емоции, преживявания, желания, които невинаги могат да се реализират в обществото.

Външните обстоятелства и събития много силно влияят на преживяванията на Рака и острата си чувствителност Раците разкриват само пред тези, на които действително се доверяват. Те тънко чувстват природата, вероятно затова този знак традиционно се свързва със земеделието. Чисто интуитивно повечето Раци с лекота определят оптималните срокове за селскостопанската си работа, получават удоволствие и се зареждат с енергия от работата със земята.

Светли страни:

  •  емоционален и любящ;
  • интуитивен и творчески;
  •   находчив и внимателен;
  •   отзивчив защитник.

Тъмни страни:

  •  капризен и променлив;
  •   свръхемоционален и обидчив;
  •   натрапчив и прилепчив.

Характерът на Рака най-малко се поддава на ясно описание. В един период Ракът може да е срамежлив и сантиментален. Той е консервативен, обича природата и дома, стреми се към „собствено гнездо”, където да се оттегли и да свали стреса и да се изолира от околния свят. Рачешкият дом принципно е доста тайнствен, тъмен, но удобен. Не може да се каже, че Ракът е необщителен човек, но му е необходимо собствено време, което да прекарва насаме със себе си.

Има обаче и друг тип Раци. Външно тези хора изглеждат като дебелокожи, безкомпромисно упорити, целеустремени, енергични, умни, интуитивни, понякога с философска дълбочина на мислите, граничещи с вдъхновение. Техните близки обаче може да виждат съвсем друг характер – любезен и чувствителен към хората, които обичат. Раците често са фантазьори, обичат изкуството, литературата, особено онази, която засяга дълбоки струни в душата им. В известна степен всички Раци притежават ораторски талант. Ако Ракът успее да балансира вечното си желание да се оттегли в себе си и възможността да води след себе си другите, той може да стане вдъхновител и да създаде нова идеология. Раците добре влизат в качеството на лидери.

В личните отношения Раците са романтични, емоционални и раними, но в брака не са склонни силно да проявяват сантименталност, затова лоялността се явява тяхна силна страна. Дори ако Ракът се е впуснал в странична връзка (а това е възможно, особено за мъжете), съпругът винаги остава на първо място и предаността му не подлежи на обсъждане.

Раците са прекалено чувствителни към влиянието на тези, които обичат и на които се възхищават, затова е необходимо внимателно да избират обкръжението си. Присъща му е привързаност към определен кръг хора и територии и често делят всички на „свои” и „чужди”.

Паметта на Рака е доста своеобразна – най-лесно запомнят събития, свързани с емоционални впечатления. Понеже са емоционално нестабилни, Раците могат да сменят емоционалните си привързаности, гледната си точка, мнението си, могат лесно да се предоверят (точно както и да мамят). Може да са нетактични, хитри, мрачни, жалостиви към себе си, да страдат от комплекси за непълноценност и обидчивост.

 

ПРОБЛЕМИ И ТЕХНИТЕ РЕШЕНИЯ

ПРОБЛЕМ: Може да сте болезнено уязвими, да се хващате за думите, да сте мнителни, което неизбежно води до усложнение в общуването с близките и другите.

РЕШЕНИЕ: Желанието ви винаги и във всичко да получавате морална подкрепа от околните невинаги има основания. Постарайте се да се справите с желанието да получавате само едното одобрение и не приемайте всички изказвания на близките си твърде навътре.

ПРОБЛЕМ: Един от вашите най-големи недостатъци е това, че може да сте прекалено съсредоточени в себе си и да не забелязвате околните. Също можете да ревнувате близките, ако те са постигнали по-големи успехи от вас.

РЕШЕНИЕ: Трябва да направите усилие над себе си и да зарадвате близките си. Когато откриете, че това ви е станало навик, ще ви стане по-леко, а любимият човек ще ви стане истинска половинка и верен другар.

ПРОБЛЕМ: Неспособността ви да приемате критика и сърденето за глупости може да понижи шансовете ви за получаване на добра работа или запазване на семейството.

РЕШЕНИЕ: Опитайте да наблюдавате хората, които в продължение на дълго време поддържат добри отношения с началството и с колегите. Ако следвате техния пример или просто решите в мълчание да изпълнявате задълженията си, ще видите, че всички заинтересувани страни са удовлетворени и доволни.

ПРОБЛЕМ: Имате тенденция да отлагате неприятните неща до последно и да се бавите, което поставя въплъщението на някои проекти под въпрос.

РЕШЕНИЕ: Направете грижата за вашите дела първостепенна задача и осъзнайте, че никой вместо вас няма да се заеме с благополучието ви. Освен това ще откриете колко е приятно да сте сред хора, които могат да разчитат на вас и на които самите вие може да разчитате.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Наука

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори