Засякоха нов бърз извънземен импулс

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Jingchuan Yu, Beijing Planetarium
Антония Михайлова

Телескопът MOST (Molonglo Observatory Synthesis Telescope) в Южното полукъбо е регистрирал първия бърз радиоимпулс, за което на своята страница във Facebook съобщава проф. Матю Бейлс, директор на Центъра по астрофизика и суперкомпютри в технологичния университет на Суинбърн (Австралия.

Бързият радиоимпулс (fast radioburst или FRB) е открит от докторанта Маниша Калеб, която е започнала да работи на телескопа преди по-малко от месец.

До днес са известни по-малко от двадесет FRB импулса. Част от тези явления, които учените наричали перитони, първоначално много озадачавали изследователите, а след това се оказали идващи от близката кухня при отварянето на вратичката на микровълновата фурна.

Информацията за първия бърз радиоимпулс е публикувана от астрофизика Дънкан Лоримър през 2007 година, макар че той използвал архивни данни и самият импулс бил о 2001 година.

Регистрираният бърз радиосигнал. Двата канала (212 и 213) ясно фиксират мощен импулс, който мигновено изчезва.  © Matthew Bailes, телескоп UTMOST

Регистрираният бърз радиоимпулс. Двата канала (212 и 213) ясно фиксират мощен импулс, който мигновено изчезва.
© Matthew Bailes, телескоп UTMOST

Природата на тези импулси и до днес не е ясна – техен източник трябва да е нещо много мощно и компактно, например сблъскващи се неутронни звезди, колапс на неутронни звезди в черна дупка или единично изхвърляне на енергия от свръхнова преди взрив.

Мощността на такова събитие е много голяма – за една секунда се отделя толкова енергия, колкото Слънцето произвежда за 10 000 години. Краткостта на сигнала сочи малки размери на източника.

Поради дисперсията на светлината късите вълни пристигат по-рано от дългите. По величината на дисперсията може да се определи колко далече се намира източникът – всичко сочи, че той не е в нашата галактика.

Независимо че досега природата на FRB е неизвестна, те са помогнали да се проверят нашите знания за междугалактичното вещество – величината на дисперсията на сигнала изцяло потвърждава предишните представи за температурата и плътността на плазмата и изобщо за цялата барионна материя.

MOST е най-големият радиотелескоп в Южното полукълбо. Той се състои от 7744 отделни антени, обединени в два 800-метрови ръкава, разположени в посока изток-запад. Сумарната събираща площ на антените е 18 000 квадратни метра. Основните научни цели а програмата BURST на телескопа Молонгло е търсенето на нови радиоимпулси, откриванен на пулсари и пр.

След петгодишно прекъсване, свързано с модернизация, телескопът наскоро е възобновил работа. По предварителни оценки на година протичат няколкостотин импулса, които са преминавали незабелязано. Изследователите разчитат, че с въвеждането на новото оборудване (телескопът е сменил названието си на UTMOST – Upgraded telescope MOST) в близко време ще могат да получат значителен обем от нови данни.

Поради ориентацията на телескопа точността на определянето на координатите на FRB импулсите е около 10 ъглови секунди в посока изток-запад и цял градус в посока север-юг, което осезаемо затруднява търсенето на източниците на тези сигнали от други телескопи.

Планираната за близко време допълнителна модернизация на оборудването трябва да повиши точността на регистриране на импулси.

Категории на статиите:
Космос

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори