Китайският зодиак на елементите: Какво означава и под кой елемент сте родени вие?

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Със сигурност знаете за 12-те китайски зодиакални животински знака – плъх, вол, тигър, заек, дракон, змия, кон, коза, маймуна, петел, куче и прасе – които се повтарят на 12-годишен цикъл. Но знаете ли, че има съответен елемент, който може да ни даде още повече информация за годината и за нас самите? Например 2020 г. не беше само годината на плъха, това е годината на металния плъх! И така, какво означава, че 1989 г. беше годината на земната змия? Или 2002 г. беше годината на огнения кон? Нека да се задълбочим в теориите за елементите, какво означава всеки от тях и как можете да откриете кой елемент сте вие?

Какъв е произходът на китайските зодиакални елементи?

Има пет елемента на китайския зодиак: дърво, огън, земя, метал и вода. Те са извлечени от теорията за петте елемента – или Ву Син – философия, използвана за описване на връзката и взаимозависимостта между всички неща. Това учение е свързано с намирането на баланса и приемането на процеса. Когато една енергия нараства, друга отслабва. Всички елементи са взаимосвързани и няма йерархия. Тази теория формира основата не само на китайския зодиак, но и на други източни традиции като фън шуй, холистична медицина, акупунктура, гадаене (като I Ching) и бойни изкуства.

В западната астрология има подобна концепция за четири елемента – земя, въздух, огън и вода, първоначално описана от Платон. Тези идеи около елементите и как те се отнасят, са в основата на причината, поради която наричаме огнения знак значителен, а водния знак чувствителен. Без единия елемент (или тип) другият елемент не съществува. Никой не е по-добър или по-лош от другия и всички играят взаимно. В крайна сметка целта е хармонията. Всички астрологични архетипи, произхождат от тук.

В теорията за петте елемента взаимодействието между елементите едновременно създава и разрушава енергията. Когато елементите взаимодействат, подобно на противоположните страни на символа ин-ян, напредъкът (независимо дали е положителен или отрицателен) е неизбежен.

Цикълът на Петте елемента върви в определен ред и може да бъде запомнен чрез отбелязване на различните процеси на създаване и унищожаване чрез тях. Създаващите (генеративни) взаимодействия са:

 • Дървото разпалва огън
 • Огънят създава Земята
 • Земята държи метала
 • Металът носи вода
 • Водата храни дърво

Взаимодействията за унищожаване (преодоляване) са:

 • Огънят топи Метала
 • Металът разцепва Дърво
 • Дървото разделя Земята
 • Земята поглъща Вода
 • Водата потушава Огъня

В теорията на петте елемента създаването и унищожаването са допълващи се процеси, при които крайната цел е хармонията.

Какво означават китайските зодиакални елементи?

Тъй като всички елементи работят заедно, всеки от тях има различни приоритети и хората, родени под определени типове елементи, имат различни личностни черти. Успешният екип се нуждае от всички части на пъзела: хората родени под знака на дърво са визионери, човек под знака на огъня е с приключенски дух, миротворецът е под знака на земята, строгият човек е под знака на метала, артистичният човек е роден под знака водата.

Не забравяйте, че всеки елемент е само една част от пъзела (който включва и зодиакалния знак за всяка година). Някои елементи резонират повече с определен зодиакален знак – като дърво със заек и петел с метал. Нека да влезем в подробностите за всеки, за да можете да определите кой сте вие. Не забравяйте да имате предвид и вашия китайски зодиакален знак, тъй като това добавя още един слой, за да разберете как елементът работи за вас.

Дърво: заземени визионери

Хората, родени през дървените години, са търпеливи, състрадателни и разбиращи. Подобно на обширните корени на мощно, древно дърво, тези хора са мъдри отвъд годините си. Винаги обаче растат още. Хората от дърво са толкова топли и общителни, колкото и стабилни и практични. Дърветата изпращат съобщения помежду си чрез подземната си мрежа от корени, а също и за хората родени под елемента на дървото, комуникацията и растежът вървят ръка за ръка.

Тъй като те са толкова фокусирани върху разширяване и възможности, дървесните видове могат да станат прекалено конкурентни или обсебени от постижения заради самите постиженията. Когато са твърде фокусирани върху победата, те могат да се натрапят и да не зачитат границите на другите. Визията им е силна, но не бива да пречи на напредъка на другите хора!

Хората родени под елемента дърво са отлични плановици и вземащи решения и често са свързани с изключително мъдри създания като совите. За да се преборят със склонността си да работят и дори да прекаляват, те трябва да се занимават с редовни упражнения (нещо за изграждане на мускули или йога, или пилатес) и да си почиват много.

Асоциации за дърво

 • Цвят: зелен
 • Сезон: Пролет
 • Планета: Юпитер
 • Символ: Дракон
 • Климат: Вятърничав
 • Зодия: Тигър, заек

Ако последното число в годината на вашето раждане е 4 или 5, тогава вашият елемент е дърво. Последни дървесни години: 1974, 1975, 1984, 1985, 1994, 1995, 2004, 2005, 2014, 2015

Огън: търсачи на приключения

Родените през годините под знака на огъня не могат да не преследват приключения. Творчески и упорити, тези хора са просто дълбоко запалени по живота. Хората на огъня са изключително мотивирани и щом искрата им се запали, те няма да спрат, докато не осветят цялото село … или докато не изгорят цялото село. И освен ако не искате да бъдете погълнати от пламъка, абсолютно няма да им попречите!

Тъй като те работят със страст, те са търсачи на силни усещания, които лесно се отегчават, ако това, което правят, стане твърде повтарящо се или ежедневие. Те не се справят добре в работна среда, където всеки ден е един и същ. Свободната практика определено е по-добра за тях, отколкото да работят завинаги в една и съща компания. Хората под знака на огъня ще оставят работа или връзката си, ако нещо по-вълнуващо привлече вниманието им. Спонтанността е техният любовен език.

Тъй като се нуждаят от постоянна стимулация, хората от огъня могат да страдат от безпокойство и безсъние, ако не регулират нервната си система. Те се разгарят. За да се охладят, трябва да се наслаждават на пейзажи на дълги разходки и да бъдат супер бдителни за това да останат хидратирани!

Огнени асоциации

 • Цвят: Червен
 • Сезон: лято
 • Планета: Марс
 • Символ: Феникс
 • Климат: горещ
 • Зодия: Кон, змия

Ако последното число в годината на вашето раждане е 6 или 7, тогава вашият елемент е огън. Последни огнени години: 1976, 1977, 1986, 1987, 1996, 1997, 2006, 2007, 2016, 2017

Земя: съзерцателни медиатори

Родените през земните години са естествени миротворци. Отговорни и ориентирани към справедливостта, тези хора са медиаторите на връстници в колежа и маниаци в гимназията, които винаги се грижат груповият проект да бъде предаден в срок. Типовете Земя са тези, които остават спокойни, дори когато са в очите на бурята.

Въпреки че те са експерти за разрешаване на проблеми и кризисни мениджъри, земните типове понякога могат да прекалят със своята сила и да станат малко егоцентрични и контролиращи. Тези хора преместват планина, за да ви помогнат, но не са доволни, ако никой не им даде кредит за това. Едно просто „благодаря“ не е достатъчно за земните типове.

За да се задържат (може би по ирония на съдбата) в бизнеса си – а не просто да живеят, за да помагат на всички останали – земните хора трябва да отделят време за медитация и неподвижност.

Асоциации на Земята

 • Цвят: кафяв
 • Сезон: Между лятото и есента
 • Планета: Сатурн
 • Символ: Котел
 • Климат: Дъждовен и влажен
 • Зодия: Змей, куче, вол, овца

Ако последното число в годината на вашето раждане е 8 или 9, тогава вашият елемент е земята. Последни земни години: 1978, 1979, 1988, 1989, 1998, 1999, 2008, 2009, 2018, 2019

Метал: стабилни, като Ледената кралица

Обичайте ги или ги мразете, хората, родени през металните години, винаги си вършат работата. Тези хора са непреклонни и сковани, регламентирани минималисти, които са в офанзива. За тях удовлетворението идва с намирането на най-простия път към добре свършената работа. Те също са изключително лоялни и свирепо защитават близките си.

Родените под елемента на метала са дисциплинирани и имат високи морални стандарти и въпреки че това е нещо, което трябва да се уважава, те също могат да бъдат осъдителни и контролиращи. Остри като ножове, когато металните хора се ядосат, думите им могат да режат. Наложително е те да се научат да са малко по-меки към другите и да осъзнаят, че правилата и структурата са важни, но те не са всичко.

Металните хора могат да се докоснат до по-меката си, по-състрадателна страна, особено когато работят като доброволци за обществото. Те са смирени, когато са част от нещо по-голямо от себе си, което все още има осезаемо въздействие. Тъй като имат проблеми с отпускането, те трябва да практикуват дълбоко дишане и медитация, за да намерят своето вътрешно спокойствие.

Асоциации на метали

 • Цвят: Бял
 • Сезон: Есен
 • Планета: Венера
 • Символ: Тигър
 • Климат: Сух
 • Зодия: Маймуна, петел

Ако последното число в годината на вашето раждане е 0 или 1, тогава вашият елемент е метал. Последни метални години: 1970, 1971, 1980, 1981, 1990, 1991, 2000, 2001, 2010, 2011, 2020

Вода: Интровертни артистични натури

Хората, родени през водните години, са чувствителни и интровертни, обикновено се нуждаят от много време за саморефлексия. С мислите им, които винаги се въртят в главите им, понякога са в облаците – те обичат да стоят далеч от драмата и да наблюдават отстрани. Хората воден тип ще стъпват в стресови ситуации само когато знаят, че гласът им трябва да бъде чут. Типовете вода обичат собствената си компания и тяхното щастливо място е да прекарват дъждовен ден вкъщи, да четат и да водят дневници. Видовете вода са изпълнени до ръба с креативност и вдъхновение. Те са симпатични перфекционисти, които обичат да координират дейности, които правят всички щастливи.

Съпричастни към грешка, видовете вода понякога могат да позволят на близките им да поемат живота им и да се загубят в историите на другите. От друга страна, те също могат да се изолират, за да се предпазят и да станат пасивни или самоугаждащи.

За да намерят баланс, хората, родени през водните години, се нуждаят от спокойна обстановка. Те също трябва да се напънат да излязат от къщи и да се социализират, защото въпреки че винаги могат да се забавляват, те са подхранвани от това, че са около другите. Типовете вода обикновено са безстрашни и имат силна воля. Не ги подценявайте само защото са чувствителни!

Водни асоциации

 • Цвят черен
 • Сезон: Зима
 • Планета: Меркурий
 • Символ: Костенурка
 • Климат: Студен
 • Зодия: Плъх, Прасе

Ако последното число в годината на вашето раждане е 2 или 3, тогава вашият елемент е вода. Последни водни години: 1972, 1973, 1982, 1983, 1992, 1993, 2002, 2003, 2012, 2013

Какво означава, че 2021 г. е годината на металния бик?

Годината на Вола е свързана с издръжливостта. Вече не става въпрос само за оцеляване (вижте: Годината на плъха 2020), но тази година е за поставяне на репери в земята, за да укрепим краката си и да стабилизираме онова, което вероятно се е чувствало като много нестабилна почва.

Свързани с Ин (женската, възприемчива) енергия, през годината на Вола, неща като дълг и отговорност може да се почувстват изключително тежки. Дори неща, които някога сме смятали за лесни, може да отнемат повече усилия и натиск, за да излезем от земята.

Силата на Вола е неоспорима, но не можем да преминем към мечтите си при всяка възможност. Трябва да избираме битките разумно.

Годината на Вола, този път е и година на Металния Вол. Това е втората поредна метална година, което означава, че този елемент ще продължи да подчертава нашата твърдост. Като цяло това е година за възстановяване, дългосрочно мислене, изграждане на семейство и най-вече на дисциплина.

Родените по време на метална година буквално са в своята стихия през последната година. Видовете метали са хора, на които може да се разчита. Металните хора са оцелели и могат да решат всеки проблем само с това, което имат под ръка. В несигурни времена структурата ни държи съсредоточени и фокусирани. Така че, нека следваме примера на стратегическите, а понякога и шефове – метални хора в живота ни.


Така и така си тук …

… искаме да те помолим за услуга. Ние сме малка независима редакция, което значи, че сами си решаваме какво да правим и за какво да пишем. Нямаме абсолютно никакви зависимости към рекламодатели, собствениците ни не са милионери, нямаме никакви взаимоотношения с политици или пък бизнесмени. Никой не редактира редактора. Никой не „насочва“ мнението ни. Затова ти можеш да ни подкрепиш. Ако ни четеш редовно и смяташ, че статиите, които качваме са полезни, интересни или забавни, може да натиснеш бутона по – долу и да дариш сума по свое усмотрение.
Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Отвъд науката

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори